Over Griekenland

Over Griekenland

over griekenland O fficieel is Griekenland de Helleense republiek en ligt dit land in Zuidoost-Europa. Ελλάς (Ellás) is de formele naam van het land Griekenland in het Grieks, waarvan de naam 'Hellas' een internationaal gangbare transliteratie is. Deze naam wordt in andere talen door sommige Grieken liever geprefereerd als de uitspraak: Welcome to Hellas! In andere talen noemen de Grieken zichzelf ook de Hellenen en dat verwijst naar het Griekse woord Έλληνες dat wordt uitgesproken als Ellines. De Nederlandstalige naam van het land Griekenland en andere verwante namen in veel andere talen zijn afkomstig van het Latijnse Magna Graecia en dat staat voor Groot Griekenland. Dit woord komt overigens wel weer voort uit het Griekse woord Γραικός (Graikós), volgens Aristoteles en dat is een oude naam voor het Griekse volk.

Demografie

Volgens de Nationale Statistische Dienst van het land Griekenland telde het land in 2011 maar liefst 10.787.690 inwoners, waarvan 5.303.690 mannen waren en 5.484.000 vrouwen. Ongeveer twee derde van de Grieken woont in stedelijke gebieden en een kwart van de Grieken woont in de omgeving of rond de stad Athene. De grootste steden van het land Griekenland zijn met name Athene, Thessaloniki, Piraeus, Patras, Iraklion, Larisa en Volos. Korinthe is niet een van de grootste steden van Griekenland. Deze steden speelde met name een belangrijke rol als de stadstaat tijdens de klassieke oudheid. Onder het bewind van Julius Caesar groeide Korinthe uit tot de meest welvarende gemeenschap van Griekenland. De Griekse diaspora telt naar schatting zes miljoen mensen. Ze wonen dan ook vooral in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Duitsland.

Naar het moderne Griekenland

De eerste sporen die zijn gevonden van de Griekse beschaving zijn wel 6000 jaar oud. Dat heeft te maken dat deze beschaving ongeveer rond 4000 v.Chr. tot 1000 v.Chr. is begonnen. Griekenland werd geregeerd door veel verschillende leiders van diverse afkomst. Dit gebied in Griekenland groeide uit tot een mix van allemaal onafhankelijke stadstaten, waarvan diverse kolonies in het Middellandse Zeegebied had gevestigd. De klassieke Griekse cultuur had haar hoogtepunt bereikt in de vijfde eeuw voor Christus wanneer de Griekse stadstaten verenigd werden met de Macedonische gebieden in 338 v.Chr. door Philippus II die van Macedonië kwam. Jaren later werd het gebied beheerst door de Romeinse en Byzantijnse imperia. Daarin speelde de Griekse cultuur een belangrijke rol en werd het een onderdeel van het Ottomaanse Rijk.

Griekenland algemeen

Het land Griekenland grenst in het noorden vanaf het westen naar het oosten aan Albanië, Bulgarije, Macedonië en Turkije. Voor de rest van het vasteland wordt Griekenland omgeven door de Middellandse Zee (in het zuiden), de lonische Zee (in het westen) en de Egeïsche Zee (in het oosten). De grootste eilanden van Griekenland zijn Kreta, Euboea, Lesbos en Rodos. Griekenland is sinds 1974 een republiek. Door de lange geschiedenis is Griekenland het meest bekend want het land heeft vroeger een eerste klas rol gespeeld in de klassieke oudheid. In het Oude Griekenland is het geheel van de democratie als staatsvorm tot verdere ontwikkeling gekomen.

Terug naar boven