Over Griekenland

Over Griekenland

over griekenland G riekenland is een land dat in Zuidoost-Europa ligt, het bestaat uit een groot aantal eilanden waaronder de Balkan schiereilanden. Alle eilanden vormen in totaal ongeveer een kwart van het totaal oppervlak. Griekenland grenst aan verschillende landen, zo grenst het aan de noordzijde aan Noord-Macedonië, Turkije, Albanië en Bulgarije. Ook is Griekenland omringd door 3 verschillende zeeën namelijk de Ionische Zee vanuit het westen, De Middellandse Zee vanuit het zuiden en de Egeïsche Zee vanuit het oosten. Griekenland heeft enorm veel kleine eilanden, zo zijn er in totaal ongeveer 6000 eilanden, waarvan er slechts 227 zijn bewoond, de grootste eilanden zijn Evia, Rodos, Lesbos en Kreta. Een van de dingen die Griekenland echt onderscheid van andere landen is de geschiedenis. Zo is de Griekse mythologie erg bekend en het was Griekenland ook nog een belangrijk land in klassieke geschiedenis.

Grieken

Griekenland heeft een oppervlakte van 131.957 km² waarvan (slechts) 0,86% water. Griekenland heeft in totaal 10.768.477 inwoners, dat is in totaal 86,1 inwoners per km². Dat is allemaal erg weinig in verhouding tot Nederland zo is Nederland ongeveer 41.543 km² en heeft het ongeveer 18 miljoen inwoners dat komt uit in Nederland op 411 inwoners per km² dus in vergelijking is Griekenland niet dichtbevolkt. Het laatste onderzoek over de religies in Griekenland laat zien dat ongeveer 88% van Griekenland Christen is. De Financiële crisis. Griekenland moeste dealen met een enorme financiële crisis, achteraf bleek dat de regering van Giorgos Papandreou jarenlang cijfers te hebben vervalst, toen dat naar buiten kwam werd pas duidelijk hoe erg Griekenland in de problemen zat. Door een samenwerking van IMF en de EU-Landen kon een faillissement worden voorkomen. Er kwamen enkele strenge maatregelen, zo werd de pensioensleeftijd fors opgehoogd, de salarissen van ambtenaren werden fors verminderd en er zouden ook enkele ambtenaren worden ontslagen. De btw werd verhoogd op producten, ook de accijns op bijvoorbeeld alcohol en tabak.

Griekse natuur

De Griekse natuur telt ongeveer 5000 verschillende planten, dit is een enorm hoog aantal voor het oppervlak. Dit wordt verklaard doordat Griekenland in de ijstijd buiten het heftige gedeelte lag en dat daarom de planten dus gewoon verder konden groeien. De belangrijkste families zijn de: Fabaceae, Boraginaceae, Orchidaceae, Asteraceae, Campanulaceae, Brassicaceae en de grassen. Griekenland heeft enorm veel planten die Nederland niet heeft, dit komt omdat Griekenland erg veel zon is, maar ook omdat er veel bergen zijn waar ze goed op kunnen groeien.

Geschiedenis Griekenland

Omdat Griekenland een erg rijke historie heeft zijn er veel gewoontes overgebleven. Zo zijn er bijvoorbeeld erg veel feestdagen en heerlijke typisch Griekse recepten. De Griekse keuken staat erg bekend om de gyros en tzatziki met overheerlijk brood en heerlijke drankjes zoals ouzo. Ook het weer in Griekenland is een belangrijk onderdeel van de cultuur, het klimaat van Griekenland is eigenlijk totaal niet te beschrijven, dit komt omdat door de vele eilanden en het grote vaste land. Zo is de luchtvochtigheid op de eilanden gemiddeld een stuk hoger als op het vaste land. Het woord klimaat is overigens ook afgeleid van het Griekse woord klima.

Terug naar boven