Kreta

Wanneer volkeren uit Klein-Azië naar het eiland kwamen ontdekten ze de oudste tekenen van beschaving op Kreta die waren ontstaan uit het jaar 6500 v.Chr. Deze periode staat bekend als de steentijd en deze periode eindigde naar schatting in het jaar 3000 v.Chr. Rond de 3300 v.Chr. ontwikkelde ze de beschaving op het eiland in de Minoïsche tijd. Rond de Egeïsche Zee was dit de eerste grote beschaving van het eiland Kreta. De Minoïsche periode was van 3300 v.Chr. tot 1450 v. Chr. Deze periode bracht dan ook goede zeevaarders, handelaars en landbouwers naar voren omdat ze de gehele oostelijke Middellandse Zee onder controle hadden en bijna tot geen vijanden hadden. Ze konden zich zo ontwikkelen tot een hogere en betere beschaving. Een belangrijk ceremonieel en politiek centrum was Knossos. In deze periode was vanwege de handel met de landen Griekenland, het Middellandse Zeegebied, Syrië en Egypte een grote welvaart ontstaan.

kreta

In de eeuwen na de Minoïsche periode

Er was in het jaar 1100 v.Chr. veel onrust en onzekerheid en daardoor ontstond er een migratiegolf gericht op Cyprus. Rond het jaar 1000 v.Chr. verhuisden veel Dorische volken naar Kreta vanuit het vasteland van Griekenland en ze brachten ijzer bewerkingen mee. Dit wordt dan ook de Dorische tijd genoemd. In deze periode voerden steden oorlog met elkaar omdat er bijna geen voedsel te verkrijgen was door het gebrek aan landbouwgrond, daarom wordt deze periode ook wel de donkere periode genoemd. Paar eeuwen later waren er veel kunstenaars die op Kreta beelden maakten en tussen 480 en 323 v. Chr. Werd de techniek van het slaan van munten uitgebracht en wordt daarom ook de klassieke periode genoemd.

De Kretenzische staat (1898-1913)

Kreta was in deze periode erg zelfstandig waardoor veel mensen ook bij Griekenland wilde horen. De landen Engeland en Italië hadden eigen belangen en vonden dat Kreta niet tot Griekenland moest horen. Later werd Kreta tijdelijk door de Griekse Prins George bestuurd, maar het eiland stond dan nog wel onder de soevereiniteit van de Ottomaanse. Kreta werd in 1913 opgenomen in het Koninkrijk Griekenland en dat was na de overwinning van de Balkanoorlog die er in die periode werd gevoerd.

Kreta in de 20e eeuw

De bevolking van Kreta werd met open armen door Griekenland ontvangen. De bevolking van Kreta heeft toen der tijd in de Eerste en Tweede oorlog voor Griekenland gevochten. Duitse parachutisten probeerden in mei 1941 te landden en het westen van Kreta over te nemen. Na een zwaar gevecht tussen de Australiërs, Nieuw-Zeelanders en de Grieken tegen Duitsland viel Kreta in de handen van het land Duitsland. Het was dan ook de eerste grootschalige luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis die zo veel waard was dat de Duitsers nooit meer een luchtlanding aanval zouden uitvoeren. Diverse verzetsorganisaties streden de volgende jaren met hup van de Britten tegen de Duitse bezetting. Hele dorpen werden platgebrand en de burgers werden geëxecuteerd. Na deze oorlog kwam Griekenland in een periode van armoede, maar Kreta staat er nog wel altijd om bekend dat het een van het meest welvarende gebied is van Griekenland.