Klimaat Griekenland

Griekenland heeft voor het grootste gedeelte een mediterraan klimaat en dat komt doordat dit land zachte winters heeft en droge warme zomers. In de hoger gelegen gebieden van het binnenland in Griekenland kun je winterperiodes verwachten met kou en winterse neerslag. In andere delen van Griekenland is de mogelijkheid om er te kunnen wintersporten.

Klimaat in de winter

Op het eiland Kreta en het vasteland kan er de gedurende winter sneeuw vallen. Wanneer de wintermaanden in de hoofdstad Athene weer komen worden de wegen regelmatig lam gelegd doordat er zware sneeuwvallen kunnen voorkomen. Het weer kan heel snel omslaan waarbij de temperatuur tot boven de 10 graden omhoog kan stijgen waardoor alle sneeuw net zo snel verdwijnt als dat de sneeuw is gekomen. De winter heeft vaak mild weer op de eilanden en de temperatuur kan liggen tussen de 5 en de 15 graden.

Neerslag

Van november tot en met maart wordt er de meeste neerslag verwacht in Griekenland en dat is dan ook in de winter. In het noordwesten van het vasteland en in het zuiden van Kreta valt de meeste neerslag. Tijdens de zomerperiode valt er nauwelijks regen in het land Griekenland en is dan ook meer een regel dan een uitzondering. Doordat er nauwelijks regen valt, komt er droogte waardoor er vaak meer kans is op bosbranden in Griekenland.

Hitte

In de zomer in Griekenland is het vaak warm en droog. Er zijn vaak veel hittegolven en de temperatuur kan tot de 40 graden oplopen en dat komt elke zomer weer voor in Griekenland. Dit warme weer is voornamelijk voor toeristen de juiste reden om daar op vakantie te gaan en met name in juli en augustus ligt de temperatuur tussen de 25 en 30 graden en daarmee hebben deze maanden een gunstige temperatuur om daarnaar toe te gaan.

klimaat griekenland