• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Griekse vlag
  Blauw van de golven in de vlag
  Vol natuur en prachtige steden
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Griekenland
  Genieten van Griekse gerechten en prachtig land

Het verhaal achter de Griekse vlag

D e Griekse vlag is de officiële vlag van het land Griekenland in Zuid-Europa. De bijnaam van deze vlag noemen ze de blauwwitte vlag vanwege de kleuren. Hiervoor waren er nog veel andere versies en sinds 1978 is de huidige vlag van Griekenland in gebruikt genomen. De exacte kleur blauw staat niet officieel in de wet vastgelegd. Hierdoor kan deze kleur wat uit een lopen. De vlaggen die op de zee worden gebruikt is de kleur blauw meestal wat donkerder van kleur.

Symboliek
De vlag van Griekenland bestaat uit de kleuren blauw en wit. De kleur wit van de Griekse vlag staat voor de wolken en de golven. De kleur blauw van deze vlag staat voor de lucht en de zee. Bovenin de hoek van de Griekse vlag staat een blauw vierkant met een wit kruis erop weergegeven. Dit kruis symboliseert de grootste godsdienst van Griekenland genaamd de Grieks-orthodoxe Kerk. Voor de rest bestaat de vlag uit vijf blauwe vlakken en vier witte vlakken, dus bij elkaar opgeteld zijn dat er negen. De betekenis van deze negen vlakken kunnen staan voor de Griekse Mythologie godinnen van de kunst en wetenschap. Voor de rest symboliseren de kleuren van de vlag de lucht, zee, wolken en de golven dat in verband staat met de kleuren blauw en wit. De exacte kleur blauw van de Griekse vlag ligt echter niet vast waardoor deze vlag in vele tinten te zien is.

Geschiedenis
De Grieken gebruikten hun eigen gemaakte vlaggen met de kleuren blauw en wit alleen waren ze niet officieel. De eerdere officiële vlag van Griekenland bevatte veel blauw dat verwees naar de Grieken. De vlag met aan de boven en onderkant een rode balk verwees naar de Ottomanen. In 1769 hielden de Grieken een opstand omdat ze een eigen land wilde vormde maar dat mislukte. Hierdoor maakten ze een eigen vlag met een wit doek en een blauw kruis erop weergegeven. In 1822 werd Griekenland onafhankelijk en wilde daardoor deze vlag officieel vastleggen. De kleuren van de Griekse vlag werden omgedraaid van wit blauw naar een blauw doek met een wit kruis erop weergegeven. De huidige vlag van Griekenland werd in 1969 ontworpen, maar zes jaar later maakten ze de verandering weer ongedaan. De huidige vlag van Griekenland werd in 1978 gekozen.

Het ontwerp
Sinds de Griekse Revolutie in het jaar 1821 zijn de kleuren en het patroon van de vlag van Griekenland veranderd. De strepen zouden in eerste instantie de lettergrepen in de zin van: "Eleftheria i Thanatos" (Vrijheid of dood) representeren. Er is ook een versie van de vlag van Griekenland waarbij de strepen staan voor het Griekse woord Eleftheria dat staat voor de vrijheid. Deze woorden lieten de mensen inspireren om te vechten voor hun vrijheid en te winnen van de slavernij die al 400 jaar aan de gang was. Het gestreepte patroon van de Griekse vlag kon je vergelijken met de golven van de zee die de artistieke kusten van Griekenland zou omringen. De afwisseling van de kleuren blauw en wit zorgen ervoor dat deze vlag op de Egeïsche zee lijkt.

Terug naar boven