Griekse mythologie

Griekse mythologie

over griekenland Z eus is een god afkomstig uit de Griekse mythologie. Zeus staat ook wel bekend als de oppergod, hij leefde op de berg genaamd Olympus, hij was de zoon van Rheia en Kronos. Dit waren twee van de twaalf titanen. Sommige schrijvers gebruiken Eleuthereus als bijnaam voor Zeus. De naam Zeus kom van de verering van de hemel, dit is de meest vereerde functie in de hemel. Alle verschijnselen van de gehele natuur werd aan haar onderworpen. Hij dreef alle wolken bijeen, slingerde met alle bliksems en dreef ze weg. Dat eindigde in veel regen en sneeuwval. Deze sneeuw en regen eindigde allemaal op de bergtoppen, en sindsdien zijn deze bergtoppen dan ook het verblijf van Zeus. Onder de bergtoppen waren er een paar hele bekende zoals: de Lycaeus in Arcadiƫ, de Ida op Kreta, maar dan toch nog steeds de bekendste is Olympus in Thessaliƫ, dit was de berg waar Zeus ook het meeste tijd doorbracht. Zeus had ook enkele heilige items, waaronder de eik, dat was zijn heilige boom, een adelaar, dat symbool staan voor de bliksem, ook had hij een heilig schild genaamd aegis. Hij bracht bliksems en donders aan de gang door middel van zijn donderkeil. Zeus gaf ook tekens aan de mens door middel van regenbogen en het overvliegen van vogels. Zeus werd al erg vroeg gezien als oppergod, dit zou ongeveer rond de Myceense tijd (Dit was de periode van 1600 voor Christus tot aan 1100 voor Christus), hij werd gezien als het meest belangrijke figuur in de Griekse mythologie. Alle andere goden zagen Zeus ook als een voorbeeld en gehoorzaamde Zeus dus ook.

Familie van Zeus

De familie van Zeus leefde samen met hem op de berg, zo zorgde Zeus niet alleen voor orde in de natuur, maar ook in de maatschappij. Vorsten en koningen gaven zelfs soms hun macht aan Zeus zodat hij de orde kon behouden. Hij gaf ook enorm veel raad aan de koningen en hun vorsten, ook was hij de beschermer van de volksvergaderingen. Vooral nieuwkomers zoals gasten en vreemdelingen stonden onder zijn bescherming.

Geliefden Zeus

Zeus had enkele geliefden waarmee bij nakomelingen heeft, waaronder zijn eigen zus namelijk de godin Hera, dit is de oudste dochten van Kronos (Ook de vader van Zeus). Tot het grote verdriet van Hera werd Zeus getroffen door de pijlen van de god van de eeuwige liefde namelijk Eros, hierdoor kon de oppergod Zeus de liefde van geen enkele andere vrouw meer weerstaan. Hera was zo jaloers geworden dat ze er echt alles aan deed om Zeus zijn affaires te stoppen. Maar het lukte helaas zelden tot nooit, uiteindelijk had Zeus 14 relaties met sterfelijke burgerlijke vrouwen en 9 relaties met godinnen. In totaal heeft Zeus tientallen kinderen bij 23 vrouwen verwekt. Soms ging hij erg ver in het verleiden van vrouwen zo verleidde hij Europa door haar te ontvoeren terwijl hij was veranderd in een stier. Ook homoseksuele relaties werden niet geschuwd in de Griekse mythologie, zo gaan er geruchten dat Zeus ook een oogje zou hebben gehad op Ganymedes.

Terug naar boven