Griekse goden

Griekse goden

griekse goden V olgens de Griekse mythologie is Zeus de oppergod van de oude Grieken. Hij zou de heerser over de hemel, de aarde, de vader van de goden en de mensen. Hij werd geboren in de Diktaeische grot op het eiland Kreta en was de zoon van Cronus en Rhea. Doordat hij de Titanen had verslagen stootte hij Cronus van de troon af. Zijn verblijf was op de berg genaamd Plympos in Thessaliƫ. Hij was getrouwd met Hera en had een lievelingsdochter genaamd Athene die werd geboren uit zijn eigen hoofd. De oppergod Zeus was de hemelgod, de beschermer van recht en moraal, van de staat, het hof en van de gast. Zeus werd door de Romeinen Jupiter genoemd. Op het eiland Kreta werd de oppergod Zeus gezoogd door de magische geit genaamd Amalthea. Nadat hij dus die Titanen en Giganten had verslagen kreeg hij de absolute macht en werd heerser over alles. Een van de dingen waar je hem aan herkent, is de bliksemschicht, de scepter en de adelaar. Hij voerde zijn kracht niet alleen op de mensen uit maar ook over alle Goden.

Aphrodite

De Griekse Godin Aphrodite was de Godin van de liefde en de schoonheid. Het werk dat ze verrichte was om de andere Goden verliefd te laten worden op aardse vrouwen. De ene versie van haar geboorte beschrijft dat ze de dochter van Zeus en Dione is, terwijl in de andere versie wordt beschreven dat ze uit de zee oprees uit het schuim toen de diverse geslachtsdelen van Uranus in de zee vielen nadat ze door haar eigen zoon genaamd Cronus werd afgesneden. De Godin Aphrodite was vooral de minnaar van Ares, maar ze was getrouwd met Hephaestos. Buiten het huwelijk had ze andere relaties waardoor er veel jaloezie en wraakzucht kwam kijken. Ze kreeg uit haar verhouding zes kinderen genaamd Eros, Anteros, Harmonia, Deimos, Phibos en Priapus.

Poseidon

De God Poseidon is de God van de zee en schepper van de wateren. Hij had twee broers genaamd Zeus en Hades en hij was de zoon van Cronus en Rhea. Omringd door dolfijnen reed hij met zijn gouden wagen door de zee door de dwarse golven waarbij de dolfijnen ervoor zorgden dat hij niet nat zou worden. Deze God werd samen met zijn broers Zeus en hera beschouwd als een van de belangrijkste Olympische goden. Met een stoot van zijn drietand kon hij hoge golven laten ontstaan en hij kon er ook de aarde laten beven Poseidon had veel kinderen, bijna evenveel als Zeus alleen waren ze niet goedaardig. Bij Medusa verwekte hij Chrysaor en het paard met vleugels genaamd Pegasus.

Hermes

Hermes is de zoon van de oppergod Zeus en is bekend als de God van de handel, de reizigers, de wegen en de dieven. Hij was ook de boodschapper van alle goden. Er zijn ook veel meer kwaliteiten en eigenschappen aan hem toegedicht zoals dat hij de taak als boodschapper van de goden Iris aannam. Hij werd ook de zielenbegeleider en dat wilt zeggen dat hij de zielen naar de onderwereld bracht.

Terug naar boven