Grieks voetbal

Algemene informatie De Superleague of Souroti Super League vanwege sponsoringsredenen, is de hoogste professionele voetbalcompetitie in Griekenland. Het werd opgericht op 16 juli 2006 en verving Alpha Ethniki aan de top van het Griekse voetbalcompetitie-systeem. De competitie bestaat uit 16 teams en loopt van augustus tot mei, met teams die elk 30 wedstrijden spelen. Vanaf augustus 2017 staat Superleague Greece op de veertiende plaats in de UEFA-ranglijst van competities, op basis van de prestaties van Europese competities in de afgelopen vijf jaar. Sinds de oprichting van het eerste officiële Panhelleense kampioenschap in 1927 [1] hebben slechts zes clubs de titel veroverd, waarbij de "grote drie" van Groot-Athene (Olympiacos, Panathinaikos en AEK Athene) domineerden en alleen Aris, PAOK en AEL erin slagen om verbreek hun dominantie een paar keer. De huidige kampioenen zijn Olympiacos, die in totaal 44 titels hebben gewonnen.

Geschiedenis

Tussen 1905 en 1912 werd een Panhellenic Championship georganiseerd door de Hellenic Association of Amateur Athletics (SEGAS). Dit kampioenschap was eigenlijk een lokaal toernooi onder clubs uit Athene en Piraeus. Na de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog werden twee voetbalbonden gevormd, één die een voetbalcompetitie organiseerde in Athene en Piraeus, en één die hetzelfde deed in Thessaloniki. Dit waren de FCA van Athene-Piraeus (EPSAP) en de FCA van Macedonië (EPSM). In 1923 werd een Panhellenische kampioen bepaald door een play-off-wedstrijd tussen de Athene-Piraeus en de Thessaloniki-kampioenen. Peiraikos Syndesmos won 3-1 tegen Aris Thessaloniki. Deze pan-Amerikaanse finale werd het jaar daarna niet herhaald omdat het EPSAP na een geschil werd gesplitst in de FCA (EPSA) in Athene en Piraeus FCA (EPSP).

grieks voetbal

In 1927 werd een nationaal kampioenschap georganiseerd in de vorm van een round-robin-toernooi tussen de kampioenen van de drie bestuursorganen. Deze keer won Aris Thessaloniki en eindigde voor Ethnikos Piraeus en Atromitos. Dit nationale kampioenschap werd opnieuw opgericht in 1929 en de daaropvolgende jaren uitgegroeid tot een toernooi waaraan meerdere teams deelnamen. Toch moesten deze teams zich kwalificeren voor het nationale kampioenschap via hun lokale voetbalcompetities. In 1959 werd de Alpha Ethniki - de voorloper van de huidige Superleague - opgezet als een nationaal round-robin-toernooi.

Structuur van de competitie

Op dit moment strijden 16 clubs in de Superleague en spelen ze elkaar in een thuis- en uitwedstrijdserie. Aan het einde van het seizoen zijn de onderste twee clubs gedegradeerd naar Football League. [2] In plaats daarvan worden de twee beste teams van Football League gepromoveerd. Het aantal te degraderen teams kan veranderen, afhankelijk van een licentieprocedure die aan het einde van het reguliere seizoen plaatsvindt. De competitie werd teruggebracht van 18 teams naar 16 na het seizoen 2014-15; dit werd bereikt door vier teams te degraderen en slechts twee te promoten. De Superleague heeft momenteel recht op twee nieuwkomers in de UEFA Champions League. De Superleague-kampioen komt rechtstreeks in de groepsfase van de UEFA Champions League. De teams van de tweede tot en met vijfde plaats in de Superleague spelen een play-off in voor de tweede Griekse inzending. De winnaar van de play-off gaat de derde kwalificatieronde van de UEFA Champions League in, een tweedeprijswedstrijd waarmee de winnaar verder gaat naar de play-offs van de UEFA Champions League. De winnaar van de Griekse beker kwalificeert zich automatisch voor de UEFA Europa League, evenals de tweedeprijswinnaar van de Superleague-play-off.